Легенда и История

Старият свят в най-добрата си светлина.
Историята на виното започва с историята за самите нас.

 

виното е старо колкото цивилизацията. Разумният човек, както го познаваме днес, който може да мисли, да твори, да воюва и да обича е излязъл на сцената на живота държейки глинена кана с вино. Оттогава виното неизменно е част от живота ни. Божествената напитка озарява всеки истински празник, а краят на делника е неизмеримо по-приятен с чаша вино в ръка.

По време на хилядолетия развитие, виното е еволюирало заедно с вкуса на хората. Древните траки, населявали територията на днешна България, са легендарно известни с любовта си към виното. Напитката заема специално място в техния бит и в религиозните им ритуали, защото вярвали, че виното е дар от боговете. Освен всемогъщия Загрей, повелител на слънцето, виното и екстаза, траките почитали и друга свръхестествена сила, на която се дължи магията на виното – бог Зеланос.

Зеланос, известен още и като Винияс, е покровителят на първия есенен месец – септември, както и на веселието и любовта. Значението му на езика на траките е съвсем красноречиво — ‘желан’. От името на този бог произхожда и една от думите, които траките използвали за вино – ‘зелас'. Дълго след разцвета на тракийската цивилизация, наред с множеството безценни предмети, завещани ни като културно наследство, виното остава невероятната жива нишка, която продължава да ни свързва магнетично с нашите древни предшественици.

Винарна Зеланос е реализираната дългогодишна мечта на своя собственик Рени Славова. Mалката бутикова винарна е разположена в село Славянци, във винарския регион Долината на Розите. Освен, че е известен по целия свят с най-качественото розово масло, този район е царството на Мискета: деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус.

Гледките, откриващи се от терасите на изба Зеланос към цялата Сунгурларска долина са не по-малко омайващи от самите вина. Богът Зеланос превръщал гроздовия сок в желана и вълшебна напитка, която давала на траките сила в битките и веселие в ежедневието. Но никога досега най-съществената връзка — тази между плода и земята, между вкуса и географията — не е била по-силна. Древният повелител на виното днес отново е призван да дари от магията си. Защото философията на наистина доброто вино е да бъде естествено, да даде възможност на вкусиш земята по неповторим начин и да разкаже историята с вкус.

Web Designeren